Kurkuma, poznata i kao indijski šafran, je biljka iz porodice đumbira koja svoje podrijetlo nalazi u južnoj Aziji.
Sve ljekovite moći kurkume se pripisuju aktivnoj tvari kurkuminu, koji je poznat po svojim antioksidativnim, antibakterijskim i protuupalnim svojstvima.
Od minerala u kurkumi se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina kurkuma sadrži vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin K i vitamin E.
Datum dostupnosti na zalihi
Način upotrebe: Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Obično je dovoljno samo 1/2 - 1 žličice kurkume. Kurkumu dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.
Napomene: Osobe koje imaju problema sa žučnim i bubrežnim kamencima trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom.