Esi Melatonin Pura mikrotablete 60x1mg

Dodatak prehrani koji doprinosi skraćenju vremena potrebnog za usnivanje doprinosi ublažavanju subjektivnih osjećaja povezanih s promjenama vremenskih zona (jet lagom).

Za skraćenje vremena potrebnog za usnivanje, uzimati 1 tabletu na dan, najbolje navečer kratko prije odlaska na spavanje.  Za ublažavanje subjektivnih osjećaja povezanih s promjenom vremenskih zona, uzeti 1 tabletu kratko prije spavanja na prvi dan putovanja, te sljedećih nekoliko dana po dolasku na odredište.

U skladu s individualnim potrebama, doza se može povećati na 3 do 5 mikro-tableta, a uzimaju se  odjednom.

Sadržaj: 60 mikrotableta u blisteru.

Više detalja

10,50 €

J.M. 1 kom. = 0,13 €

Više informacija

Melatonin (N-acetil-5-metoksitriptamin) je hormon kojega izlučuje epifiza, poznata pod nazivom pinealna žlijezda, koja se nalazi na donjoj strani mozga. Luči se uglavnom tijekom noći. Proizvodnja ovoga hormona je na svom vrhuncu u ranom djetinjstvu, usporava se nakon dvadesete godine života, počinje opadati nakon četrdeset i pete godine života, a polako prestaje tijekom starosti.

Lučenje melatonina prati cirkadijalni ritam: počinje uvečer, doseže vrhunac tijekom noći, opada ujutro, a tijekom dana zadržava vrlo niske razine. U mračnom okruženju noći, dok živce zjenica ne stimulira svjetlost, hipotalamus potiče epifizu na lučenje melatonina.

Egzogena primjena melatonina može se koristiti za poticanje spavanja tijekom noći, budući da on regulira ritam spavanja i budnosti.

Melatonin ujedno štiti od stresa i depresije. S obzirom na karakterističan „anti-ageing“ učinak, melatonin štiti pinealnu žlijezdu od starenja. U slučaju suplementacije melatonina, epifiza sporije stari, usporavajući tako opći proces starenja organizma, propadanja tkiva te mentalne i fizičke degradacije tipične za stariju životnu dob.

Melatonin umanjuje štetne učinke slobodnih radikala bolje od drugih antioksidansa. Njegovo je djelovanje dvostruko jače od vitamina E te gotovo pet puta snažnije od glutationa.

Melatonin je topiv u mastima i u vodi, što ga čini učinkovitim u borbi protiv štetnih djelovanja slobodnih radikala u svakom okruženju. Ukoliko je razina melatonina u organizmu niska, njegova suplementacija uzimanjem dodatka prehrani može nadomjestiti taj manjak. Međutim, ukoliko je razina melatonina proizvedenog u organizmu previsoka, njegovo dodatno unošenje u organizam neće imati utjecaja. Organizam se putem urina rješava viška unesenog melatonina, a potrebne doze zadržava.

proizvodi u istoj kategoriji

Uz ovaj proizvod drugi su kupili: