Kategorije

MJERENJE KRVNOG TLAKA

Kako odabrati tlakomjer?

Kada razmišljamo o kupnji tlakomjera susrećemo se s osnovnim pitanjem koji tlakomjer je dobar za mene? Tlakomjeri za osobnu upotrebu trebaju biti jednostavni za upotrebu i pouzdani.

Tlakomjer za nadlakticu ili za zapešće?

Tlakomjeri za nadlakticu su precizniji. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan, krvni tlak se mjeri na krvnoj žili koja je bliže srcu te su time dobiveni rezultati pouzdaniji. Tlakomjer za zapešće odličan je kao pomoćni tlakomjer i odličan je za putovanja ili kao priručni.

Ako se već odlučite na kupnju tlakomjera za zapešće jer su lakši za rukovanje i cjenovno prihvatljiviji, pripazite na jedan detalj: osobama iznad 50 godina ne preporuča se mjerenje tlaka na zapešću jer će im tlakomjer prikazati manje vrijednosti radi pritiska na žile koje su dalje od srca.

Zašto tlakomjeri Omron?

Omron je japanski proizvođač digitalnih tlakomjera - najcjenjeniji proizvođač tlakomjera za osobnu upotrebu na svijetu! Omron tlakomjere zbog njihove pouzdanosti i preciznosti preporuča Hrvatsko i svjetsko društvo za hipertenziju. Iz iskustva znamo koliko su kvalitetni Omron tlakomjeri. Garancija na Omron tlakomjere je 5 godina.

Koja je razlika između tlakomjera Omron M3 i Omron M6?

Iako su i Omron M3 i Omron M6 vrlo pouzdani i precizni tlakomjeri, sa 5 godina garancije i klinički validirani, Omron M6 posjeduje najpreciznije Omron sensore i posebno ističemo „dual system“ dvostruku provjeru rezultata kod modela Omron M6. Dual system dvostruka provjera znači da tlakomjer posjeduje drugi senzor koji provjerava očitanje tlaka prvog senzora kako bi se osigurala veća točnost rezultata što je posebno važno kod nepravilnog srčanog ritma. Iako oba modela imaju senzor za detekciju nepravilnog srčanog ritma, osobe koje imaju problema s nepravilnim srčanim ritmom (aritmijom) trebali bi odabrati model Omron M6 kako bi osigurali savršenu točnost očitanih rezultata.


Pogledajte našu ponudu Omron tlakomjera po akcijskim cijenama OMRON.

INFEKCIJE DIŠNIH PUTEVA

Prehranom protiv gripe i prehlade

Gripa i prehlada najčešći su oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava, te ujedno i najčešća tegoba koja pogađa, gotovo bez iznimke, i mlade i stare. Odrasle osobe prehlade se prosječno 2-3 puta godišnje, a predškolska djeca i do 6 puta.

Prehlada i gripa uzrokuju različite simptome u području grla, nosa, ušiju i sinusa, a javljaju se uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima. Prehladu karakterizira začepljen nos, hunjavica, kihanje te ponekad bolno grlo, glavobolja i malaksalost, a uz navedene simptome kod gripe se još javljaju i drhtavica, suzne oči, suh kašalj, povišena temperatura i bolovi u mišićima. Konvencionalna medicina do sada nije ponudila adekvatan lijek protiv prehlade. Ljudi često od liječnika traže da im propišu terapiju antibioticima, no s obzirom da se u većini slučajeva radi o virusnim infekcijama, antibiotici nisu adekvatna pomoć. Izuzetak su slučajevi kada se uz virusnu razvije i bakterijska infekcija. S gripom je situacija nešto "povoljnija". Danas postoji cjepivo protiv gripe koje štiti od nekoliko vrsta virusa gripe. Također, određeni protuvirusni lijekovi mogu pomoći u sprječavanju razvoja gripe ili ublažiti simptome i smanjiti trajanje gripe, ukoliko se ona već razvila.

Ipak, "liječenje" prehlade i gripe najčešće se zapravo svodi na jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma, bez obzira što se oni, obično nakon 5-10 dana, povuku i sami. Najbolja strategija imuno-podrške je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna.

Opširnije na stranici PLIVA ZDRAVLJE.

NEPLODNOST

Loša kvaliteta spermatozoida

Stvaranje spermija – spermatogeneza je dugotrajan proces koji započinje u testisima. Potrebno je dva do tri mjeseca da bi muška spolna stanica bila potpuno zrela, što je dugo vrijeme tijekom kojega i najmanji poremećaj može fatalno djelovati na muške spolne stanice.

Stvaranje spermatozoida (spermatogeneza) je proces koji se odvija u sjemenicima (koji se još nazivaju i testisi). Broj nastalih spermatozoida ovisi o brojnim čimbenicima poput gena, okruženja, fizičkog stanja ili učestalosti seksualnih odnosa i razlikuju se od muškarca do muškarca. Spermiji se kontinuirano stvaraju u sjemenovodnim kanalićima unutar testisa.

U svakom trenutku, prosječan odrasli muškarac ima oko dva do tri milijuna raspoloživih spolnih stanica u različitoj fazi zrelosti. Prosječno vrijeme sazrijevanja spermatozoida traje oko dva do tri mjeseca, odnosno, svaka tri mjeseca formira se nova generacija spermatozoida. Hormoni imaju ključnu ulogu u procesu spermatogeneze. Hipofiza, ili pituitarna žlijezda, izlučuje folikulostimulirajući hormon (FSH). Istovremeno, izlučuje se i luteinizirajući hormon (LH). Kod žena, ovi hormoni su odgovorni za sazrijevanje jajne stanice, a kod muškaraca za stimulaciju spermatogeneze.

PROfertil kapsule za poboljšanje plodnosti muškarca!

Opširnije na stranici PROFERTIL.

ZDRAVLJE ŽENE

Zašto se moramo brinuti o vaginalnoj flori?

Uvijek moramo imati na umu da očuvanjem vlastitog intimnog zdravlja posredno utječemo na zdravlje cijelog spolnog sustava, ali i na zdravlje partnera

Tijekom trudnoće ženski fetus raste u posve sterilnom okruženju. Za vrijeme porođaja i unutar sljedećih 48 sati, počinje naseljavanje vagine i cijelog probavnog sustava mikroorganizmima (streptokoki, stafilokoki, korinebakterije, E. coli, enterokoki i Doderlainovi bacili / laktobacili) koji čine normalnu floru, odnosno humani mikrobiom. Odnos mikrobioma i domaćina ide u smjeru obostrane dobrobiti: mikroorganizmi flore dobivaju nutrijente, a domaćin izgrađuje imunosni odgovor, stabilan milje i zaštitu.

Životni stil (način prehrane, tjelesne aktivnosti), stres, menstruacijska krvarenja, trudnoća i porođaj, korištenje antibiotika, kontracepcijskih preparata, kronične bolesti, koegzistentne bolesti (dijabetes, autoimune bolesti), operativni zahvati, učestale urinarne infekcije te učestala promjena partnera i dinamičnost spolnih odnosa mogu uzrokovati promjene vaginalne stabilnosti. Upravo poznajući navedene čimbenike, žene mogu svojim proaktivnim djelovanjem spriječiti promjenu vaginalne flore, a time i pojavnost vaginalnih infekcija.

Opširnije na stranici ADIVA.

KEMOTERAPIJA

Kemoterapija u liječenju zloćudnih bolesti

Kemoterapija ili citostatska terapija predstavlja sustavnu metodu u liječenju zloćudnih bolesti primjenom lijekova - tzv. citostatika. Danas je ona dio standardnog terapijskog procesa većine zloćudnih bolesti, zajedno s operacijom, zračenjem i biološkim lijekovima.

Citostatici su lijekovi koji ne djeluju selektivno;
naime, uništavajući zloćudne stanice oni oštećuju i zdrave, poglavito one koje se brzo dijele (kao što su krvotvorne stanice, stanice sluznice probavnog trakta i spolne stanice). U kliničkoj praksi ovi lijekovi se koriste više od četrdeset godina, a unatrag dva desetljeća otkriveni su i razvijeni mnogi citostatici zahvaljujući kojima danas možemo zloćudne bolesti uspješno liječiti, a neke i izliječiti.

Sama kemoterapija (liječenje citostaticima) može se primijeniti kao monoterapija (jedan lijek) ili češće kao polikemoterapija (kombinacija više lijekova). Vrlo često se primjenjuje istodobno s biološkom terapijom (imunoterapijom, antiangiogenom terapijom) ili uz zračenje. Primjena citostatika najčešće je intravenski, bilo u bolusu ili u prolongiranoj infuziji više sati ili nekoliko dana. Osim toga, citostatici se mogu uzimati oralnim putem, moguća je intraarterijska primjena, a mogu se i instilirati i u tjelesne šupljine. Budući da većina citostatika ne prolazi krvnomoždanu barijeru, u određenim tumorima središnjeg živčanog sustava lijek se aplicira intratekalno.


Opširnije na stranici Pliva zdravlje.


APITERAPIJA

Proljetni umor, jačanje imuniteta i apiterapija PIP

Proljetni umor je prirodan, fiziološki, može postati i psihološki problem ljudi, a najbolje ga je ublažavati na prirodan način i to preventivno. Umorni ste, iscrpljeni, pospani, bezvoljni, nikako se odmoriti? Ne očajavajte! Patite od „Proljetnog umora“! To je česta pojava kod djece i odraslih.


U prijelaznim razdobljima između dvaju godišnjih doba, najizraženije iz zime u proljeće, osjećamo se umorno i iscrpljeno. Bezvoljnost, pospanost, razdražljivost, pad koncentracije, pad imuniteta, nezainteresiranost za posao i učenje. Sve su to simptomi „Proljetnog umora“.


Potrebna je brza prilagodba organizma, a za to mu treba više energije nego što je bazalni metabolizam. Energija dolazi iz osnovne hrane koju  konzumiramo, gdje spadaju i napitci, i iz dodataka prehrani koji su obogaćeni vitaminom C, vitaminima B skupine te posebno željezom i antioksidansima.

Prirodno rješenje za djecu i odrasle: Feropip sirup i PIP Ampule matične mliječi!

Opširnije na stranici PIP - dar pčela i prirode.


OSTALO

Liječenje boli


INFEKCIJE DIŠNIH PUTOVA

"Obična" prehlada


MAJKA I DIJETE

Dječje osipne bolesti


GASTROENTEROLOGIJA

Koja je uloga probiotika?


DIJABETES

Šećerna bolest 

Šećerna bolest je najčešća endokrinološka bolest. Osnovna karakteristika šećerne bolesti je povišena koncentracija glukoze (šećera) u krvi. Razlikujemo dva osnovna tipa šećerne bolesti, tip 1 i tip 2. Osim njih treba još spomenuti tzv. gestacijsku šećernu bolest koja se javlja u trudnoći i šećernu bolest pridruženu nekim drugim bolestima. Tip 1 šećerne bolesti javlja se u mlađoj populaciji, najčešće u djece i adolescenata. Tip 2 šećerne bolesti se javlja u uglavnom u odraslih, najčešće pretilih osoba. Dok od ukupnog broja oboljelih od šećerne bolesti svega 5-10% ima tip 1 šećerne bolesti, 90-95% oboljelih imaju šećernu bolest tipa 2. Opširnije na portalu ADIVA.


OBITELJSKO ZDRAVLJE

Prevencija i jačanje imuniteta dodacima prehrani

Zimi često u prehrani nema dovoljno mikronutrijenata kao što su vitamini i minerali pa je preporučljivo posegnuti za dodacima prehrani i pri tome izabrati kombinaciju vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji daju najbolju zaštitu. Zimsko razdoblje obilježeno je prehladama, virozama i gripama, u djece i odraslih osoba. U to vrijeme sa svih strana slušamo o imunosnom sustavu, imunitetu, obrani organizma. No, što ti termini zapravo znače? Opširnije na portalu ADIVA.


ZDRAVLJE ŽENE

U liječenju neplodnosti ne zaboravite na prirodu

Stresni način života nametnuo je konzumaciju neuravnoteženih obroka koji dugoročno ostavljaju posljedice na zdravlje, no većina je nesvjesna da upravo neke od namirnica koje izabiru mogu biti uzročnik neplodnosti. Osim prehrane, znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovitost mnogih biljaka kad je riječ o problemu neplodnosti. Opširnije na portalu ADIVA.


PEDIJATRIJA

Moje dijete ima vodene kozice

Ova dječja zarazna bolest, obilježena stvaranjem osipa po koži, uglavnom prolazi bez komplikacija. Ono što malim pacijentima najviše smeta je svrbež. Njegovim ublažavanjem olakšava se tijek liječenja i ne dolazi do infekcija zbog češanja. Vodene kozice predstavljaju akutnu sistemsku infekciju koju uzrokuje virus varicella-zoster. Jedna je od najčešćih zaraznih bolesti u djece i uglavnom se pojavljuje između 1. i 7. godine života, no moguće je obolijevanje i poslije, ali i prije. Opširnije na portalu ADIVA.


Zdrava prehrana

Osnovno pravilo zdrave prehrane jest raznolikost. Pravilna prehrana, bogata hranjivim tvarima, važna je za prevenciju i liječenje različitih bolesti. Različite namirnice sadrže brojne nutrijente (hranjive tvari) koji su važni za ispravan rad našeg metabolizma. Nedostatak hranjivih tvari u organizmu vodi do akumulacije toksina u tijelu i dugoročno gledano rezultira različitim oboljenjima. Zdrava prehrana održava naše zdravlje, pomaže u reguliranju te održavanju tjelesne mase, smanjuje rizik od nekih sa prehranom povezanih bolesti kao što su dijabetes, žučni kamenci, kardiovaskularne bolesti, artritis, osteoporoza i neke vrste karcinoma.

  • mnogo različitog voća, povrća i cjelovitih žitarica
  • prehranu siromašnu zasičenim masnoćama, a bogatu nezasićenim izvorima masti, kao što su maslinovo ili ulje uljane repice
  • konzumiranje što manje šećera i soli
  • unos biljnih bjelančevina uz one životinjske; to su na primjer mahunarke ili orašasti plodovi
  • budite fizički aktivni
  • alkohol koristite umjereno i u malim dozama